Hurá akce na vltavíny

04.12.2015 00:00

4.-5.12.2015, účast Vladimír Hofman a Jan Kutý

Jižní Čechy velké deště a navíc kamarád Lukáš zahlásil 14 dní před tím přes tři desítky vltavínů (byť většinou střípků) na Jakuli. Tak jsme prostě neodolali a narychlo domluvili dvoudenní hledání. V pátek jsme začali na poli u Radomilic. Opršeno bylo celkem dobře, mlha, takže rozptýlené světlo, co více si přát. Bohužel ani po třech hodinách jsme nenašli nic. Potkali jsme na poli kolegu, který měl větší štěstí s asi dvoucentimetrovým vltavínem kulového tvaru. Pokračovali jsme okolo polí u Dolních Chrášťan, Kvítkovic, Habří a Slavčí, všude již vzešlý ozim. Na Nové Hospodě někdo zapracoval buldozerem a všechny výkopy v louce srovnal a ještě posypal hnojem. Výkopy v lese zůstávají, ale nenarazili jsme na nic vysloveně nového. Pro vymytí vltavínů z jílů na Nové Hospodě byly však deště slabé, takže nic. Posledním polem v pátek byly Koroseky. Asi po 15 minutách, kdy se již šeřilo, jsem našel docela slušný vltavínek a vzápětí po mně Vláďa dva další, trochu menší. V tom večerním šeru to byl docela zázrak.

V sobotu jsme vyjeli k poli u Nesměně, to však je hustě zarostlé řepkou. Les u Nesměně je řádně prokopán, ale opět jsme nenarazili na novější výkop a ty staré jsou již stokrát prochozené. Pole u Chlumu, u pískovny se změnilo v louku, tak jsme pokračovali okolo Besednice „u stohu“ – též louka. U Besednické pískovny jsou všechny staré výkopy též srovnány a zarostlé trávou. Lokalita u Dobrkovské Lhotky (u silnice) je velmi zajímavá, protože pod rybníkem jsou vyhloubeny jámy pro další nejméně dva rybníky. Vltavínonosné jíly jsou krásně obnažené do třímetrové hloubky. U jam je však stavební buňka s hlídačem, který na dotaz odpověděl pouze „nepřipadá v úvahu“ a dál se odmítl bavit. Zajímalo by mě, kde skončil vytěžený jíl s vltavíny a že to bylo kubíků… Lokalita u Slavčí u Trhových Svinů též není k poznání – neporušená louka bez jediného výkopu, jen na malých plochách mezi trávou trochu prosvítá písek. Vrátili jsme se tedy na Habří a říkali si, že když během chvíle za šera byly včera tři vltavíny, tak snad za světla bude přát štěstí více. Bohužel se projevila stará pravda, že za sluníčka se vltavíny hledají nejhůř. Strávili jsme u Habří více než tři hodiny bez výsledku. Cestou zpět jsme se stavili ještě na polích u Třebanic. Pole jsou jílovitější, skoro nevypršelá, přesto místy prochozená šlápota na šlápotě. Ani zde se nepoštěstilo.

Když jsem večer kamarádovi Lukášovi napsal výsledek, poslal mi zpět sms: „Jste saláti! To fakt asi budu muset zase jednou s váma …" 

 

 pole Radomilice

 Nová Hospoda

 pole u Korosek

 vltavín, Koroseky  3,5x2,5 cm, 9,5g

les u Nesměně

 

 pískovna u Besednice je zarostlá louka

 na Dobrkovské Lhotce je vybagrováno na další rybníky

 

 bývalé výkopy na Slavčích u Trhových Svin by zde již nikdo nenašel

 pole u Třebanic prochozená stopu na stopě

Vyhledávání

Kontakt

Mallorn Chelčického 12
Praha 3
13000
+420723589170
(předseda spolku)

datová schránka: uyzidq5