Jeseníky

07.05.2015 00:00

Jeseníky


7. - 11.5.2015, účast Petr Bittner, Jan Hošek, Filip Hošek, Jan Kutý, David Lein, Karel Martínek, Kateřina Martínková

 

Prospekci jsme začali v pátek, klasicky na granátové skále nad Sobotínem. Přehrabovali jsme již starší vykopaný materiál, ale zejména Karlovi se zadařil nález poměrně velkého kusu svoru s granáty. Já měl štěstí spíše na velké jednotlivce. Dalšími lokalitami byly staurolity na Holubáči. Lokalita je zarostlá, dlouho na ní nikdo nepracoval. Z volně ležících balvanů jsme si něco málo odsekli, ale kvalita byla nevalná. Poblíž ležící lokalitu Anenská studánka jsme bohužel ani nenašli.

 

V sobotu jsme vyrazili na Pfarrerb. Dle očekávání byla také zarostlá a na povrchu se již nedá najít v podstatě nic. Od následujícího plánu, podívat se na mastek na Zadním Hutisku nás odradil zákaz vjezdu a tím nutnost šlapat poměrně daleko a vysoko pěšky. Podívali jsme se proto do Střeleckého dolu. Lokalita byla čerstvě prokopána a Honzovi se tam podařil nález pěkného berylu. Každý si zde nasbíral bohatě vzhledných vzorků pegmatitu s velkými listy muskovitu. Následoval přejezd k Žulové. Nový lom ukončil těžbu, ale vzorků molybdenitu je na odvalech stále bohatě. Zde se zadařilo pro změnu mě, velmi pěkný nález epidotu. Poslední lokalitou byly Korálové jámy. Bohužel vysbírané, novější výkopy neopršelé, takže nálezy minimální.

 

Neděli jsme zahájili návštěvou lomu Smrčník. Sporadické byly nálezy drobnějších kalcitů, Honzovi se povedl nález pěkného, velkého krystalu křemene. Příjemným překvapením byl nález oblasti s měďnatou mineralizací, malachitem, chalkopyritem a patrně tetraedritem. Po návštěvě lomu jsme se podívali do jeskyně Pomezí a pokračovali na almandiny k Jeseníku. Na kraji lesa Zlatého Chlumu je bohatě balvanů s almandiny, bohužel všechny menší vzorky jsou zjevně vybrány a tak nezbývalo než odsekávat kusy z velkých balvanů. Oproti tomu vlastní oblast staré těžby na Zlatém Chlum, u naučné stezky je zjevně téměř vysbírána a nálezy granátů tam jsou spíše ojedinělé. Poslední lokalitou byl Vycpálkův lom. Plovoucí hesonity v čele lomu na povrchu pouze zlomky a kopání jsme neplánovali. Těšil jsem se na východněji položenou lokalitu s vesuviány, ale je zcela zarostlá, zjevně již řadu let nedotčená a na povrchu samozřejmě není nic.

 

Poslední den, v pondělí jsme zajeli do lomu Hraběšice – Krásné. Bohatě je zde zastoupen epidot, i ve velkých plochách, bohužel drobně krystalický, cca do 2 mm. Sbírali jsme i vzorky s tmavším minerálem, podkladem je zřejmě chlorit, ale na sobě má drobné čiré krystalky (budeme teprve určovat). Poslední lokalitou výpravy byl lůmek u Bludova a každý si odnášel bludovitu k rozřezání a vyleštění co hrdlo a síly stačily.

 

Na závěr je třeba poděkovat vedení Nového lomu u Černé vody a lomu Hraběšice – Krásné za povolení vstupu, a všem návštěvníkům Sobotínska vřele doporučujeme hotel Dolte (https://www.hoteldolte.cz/cs/kontakt.htm). Ubytování v rozumných cenách a skvělá kuchyně. Zejména doporučuji mefistofelovu baštu :-).

Jeseníky

Vyhledávání

Kontakt

Mallorn Chelčického 12
Praha 3
13000
+420723589170
(předseda spolku)

datová schránka: uyzidq5