Jižní Čechy září 2023

16.09.2023 00:00

16. - 17.9.2023

 

účast: 4 osoby

 

První lokalitou byl opuštěný lůmek na granátický kingizit, Ktiš u Českého Krumlova. Granátů se v hornině vyskytuje dost, ale většinou velmi drobných do 1 mm, nevýrazně červenohnědých v tmavší černohnědé hornině, takže jsou granátky nevýrazné. Sebrali jsme několik bohatších vzorků, s velikostí granátů do cca 4 mm a uvidíme, jak bude materiál vypadat v řezu.

 

Chtěli jsme zkusit pegmatitový materiál a granáty u Mříče, ale na lokalitách nad JZD je louka, tak jsme zajeli zkusit štěstí kus dál za silnici. Našli jsme několik málo kusů nepříliš zajímavého opálu, kromě Luďka, kterému se poštěstil parádní kus se slibnými barvami. Popojeli jsme pak o kus dál k Bohouškovicím a tam již perspektivní opálové suroviny na říznutí bylo více.

 

Sobotu jsme zakončili v lomu Vápenný vrch – Bližná u Černé v Pošumaví, kde jsme ale bohužel nenašli nic zajímavého. Odstřely jsou nyní převážně v mramoru, který sem tam obsahuje tenké vrstvičky grafitu a drobné povlaky pyritu. V ojedinělých kusech pegmatitu o patro výš jsme žádnou zajímavou mineralizaci také nenašli.

 

V neděli jsme zajeli zkusit štěstí při povrchovém hledání vltavínů ve výkopech v lese poblíž Trhových Svinů. Bohužel jsme žádný vltavínek nenašli.

 

Štěstí jsme neměli ani na poli Chlebov u Zvěrotic. To správné pole s rutily bylo čerstvě zorané, neopršelé a na poli přes silnici, které bylo naopak krásně vypršelé, jsme rutily nenašli.

 

Do třetice jsme si smůlu užili i na lokalitě fosfátů Na Zoubku u Černovic u Tábora. Fosfáty se zde mají nacházet na puklinách grafitické ruly z polí a agrárních haldiček na mezích a v remízcích. Remízky a meze byly tak zarostlé křovinami, buření a kopřivami, že se nám žádnou agrární haldičku najít nepovedlo a pole byla nezoraná, v podstatě bez větších kamenů, které by stály za rozbíjení. Lokalita může být perspektivní asi pouze z jara, kdy nebude zeleň tolik bránit hledání a pole budou zoraná.

 

Publikované fotografie © spolek Mallorn

 

 

  Granátový lůmek, Ktiš u Českého Krumlova

 

 

  Ktiš u Českého Krumlova, řez granátický kingizit 10×7 cm

 

 

  Mříč – pole, opál 15×13 cm

 

 

  Mříč – pole, řez opál 15×13 cm

 

 

  Pole Bohouškovice

 

 

  Bohouškovice – pole, řezy opál 10x5 cm

 

 

  Lom Vápenný vrch - Bližná, Černá v Pošumaví

 

 

  Kopaniště vltavínů poblíž Trhových Svinů

 

 

  Pole Chlebov u Zvěrotic

Vyhledávání

Kontakt

Mallorn Chelčického 12
Praha 3
13000
+420723589170
(předseda spolku)

datová schránka: uyzidq5