Krušné hory

03.07.2021 00:00

3. až 6.7.2021

Účast 10 osob.

V sobotu jsme začali s lokalitou Kovářská. Dost zanedbaná lokalita. Haldičky jsou zarostlé v lese a jen mírně tu a tam rozkopané. Více méně jsme jen paběrkovali. Dala se najít baryto-fluoritová žilovina k říznutí, ale žádný zázrak to není. Lepší nálezy by vyžadovaly intenzivnější práci a asi i trochu štěstí.

Pokračovali jsme na Německý Niederschlag. Haldy po těžbě fluoritu jsou již téměř komplet rekultivované. Pár vzorků použitelných na říznutí jsme ještě našli, ale už je to bída. Vzhledem ke stavu rekultivací, prováděných s německou pečlivostí jsme zde asi byli naposled. Luděk zjistil, že některé zdejší fluority vykazují pod UV fluorescenci. Zajímavé je, že pouze v UV-A spektru, v UV-C nikoli. Fialová barva „fluorescence“ je podle mě spíše odrazem zbytkového fialového světla z čínských UV-A baterek na bílém fluoritu. Růžové, ale ojediněle i červené odstíny jsou však již nepopiratelnou fluorescencí.

Další lokalitou byla Loučná pod Klínovcem. Zkoušeli jsme, zda na lokalitě pseudoleucitů již nezačaly stavební práce. Bohužel nikoli, takže jsme jen popaběrkovali ošklivé hroudoviny po povrchu.

Dále jsme se zastavili na „ametystové Halži“. Lokalitu jsme takřka nepoznali, spousta nových výkopů a povrch vysbírán takřka do krystalku. Vojta něco nahrabal pod čerstvým vývratem, ale v podstatě jsme jen pořídili fotodokumentaci.

V neděli jsme proběhli lokality v okolí Horní Halže a Mýtinky a nasbírali jsme nějakou surovinu na leštění. Na „červené Halži“ jsme pouze hrabičkami prohrabovali štěrk v korytě potoka, ale přesto na nás hned vyběhl dědek, že máme deset minut na to opustit lokalitu, jinak volá policii. Sice si nemyslím, že bychom něco porušovali, ale nechtěli jsme se dohadovat, tak jsme se posunuli dál.

V pondělí jsme zahájili na Černém Potoce. Lokalita s ametysto/fluoritovou žilovinou byla mírně rozvrtána, žádné nové větší práce. Na povrchu jsme nenašli nic, co by stálo za sebrání. Na lokalitě s krystalovaným fluoritem jen přehrabováním zeminy rukama našel Vojta skvostný vzorek modrofialového fluoritu a Filip malinký krystal křemene s velmi atypickou, modrou barvou.

Pokračovali jsme na „Jedovou jámu“ u Vejprt. Les tam je samá obora, ale ústí šachty a haldičky jsme po chvíli našli v křížení čtyř oplocenek. Byly tam jen drobné výhraby, na povrchu nějaký silně zvětralý arzenopyrit. Za nějakou větší práci to asi nestojí, a tak jsme pokračovali dále.

Po dlouhém čekání na drahý, a ne příliš dobrý oběd v pizzerii v Černém Potoce jsme se vrátili na lokality v okolí Horní Halže a tentokrát se nám zadařilo s nálezy velmi kvalitních vzorků ametystu a poměrně hojné ametysto-křemenné suroviny na řezání. Z nálezů jsme byli tak nadšení, že jsme zde pokračovali ještě během úterka, byť nálezy řídly a kvalitní surovina bohužel vyklínila do prosté horniny.

Publikované fotografie – spolek Mallorn

 

 

  Haldičky lokalita Kovářská

 

 

  Rekultivace Niederschlag

 

 

  Lokalita pseudoleucitu Loučná pod Klínovcem

 

 

  Horní Halže - ametystová

 

 

  Stálý host v restauraci v Měděnci

 

 

  Další z lokalit Horní Halže

 

 

  Hledání v korytě potoka - Červená Halže, foto R. Brož

 

 

  Lokalita Mýtinka

 

 

  Nálezy z hematitové Mýtinky, foto J. Hošek

 

 

  Černý Potok - ametysty (bez nálezů), foto L. Kráčmar

 

 

  Černý Potok, hledání fluoritů

 

 

  Černý Potok, fluorit 4x3 cm, foto V. Brož

 

 

  Atypický modrý křemen, výška 6 mm, foto F. Hošek - výřez

 

 

  Jedová jáma u Vejprt

 

 

  Horní Halže - nález na místě

 

 

  Tentýž ametyst 14x11 cm po umytí

 

 

  Horní Halže - další kousek

 

 

  Tentýž ametyst 8x10 cm po umytí

 

 

  Další ametyst 11x10 cm

 

 

 

 


 

Vyhledávání

Kontakt

Mallorn Chelčického 12
Praha 3
13000
+420723589170
(předseda spolku)

datová schránka: uyzidq5