Moravské kamení

28.07.2020 00:00

Moravské kamení
28.7-2.8.2020, účast Honza, David, Luděk, Petr

Úterý 28.7.2020

Vyskytná: V lese u lokality probíhala zrovna těžba a nakládka dřeva. Nechtěli jsme provokovat, takýže jsme rovnou pokračovali dál.

Křemešník: V křoviscích jsme našli výkopy, byla patrná i nedávná práce. Bez dlouhé práce na výkopech nemělo smysl se zde déle zdržovat, tak jsme si lokalitu vyfotili, sebrali dokumentační vzorky a pokračovali dál.

Bochovice: Dle plánu jsme si vytipovali nadějný flek na kopání. První tři hodiny práce přinesly jen drobné úlomky žiloviny hradbového ametystu. Pak jsme však narazili na bonanzu – rozsyp cca 10-15 cm silné žíly kvalitní suroviny. Natěžili jsme si bohatě kamení, a ještě jsme chvíli pokračovali ve středu ráno. Flek jsme pečlivě zasypali a zamaskovali – musíme se sem ještě vrátit :-) …


  Výkopy Křemešník

 

  Křemen, Křemešník, 9×3 cm

 

  Bochovice, ametysty

 

  Bochovice, ametyst, asi nejlepší kousek

 

 

  Bochovice, umyté ametysty

 


Středa 29.7.2020

Nová Ves u Třebíče: V zatopeném lůmku na mramory se má vyskytovat modrý apatit a další minerály. Bohužel se nám zde nepodařilo najít nic sebrání hodného, tak jsme se alespoň vykoupali, dali pití, zmrzlinu, a pokračovali dále.

Valdíkov u Třebíče: Zde se má pod hrází rybníka nacházet ametyst. Kopalo se prý i přímo v rybníce, když byl vypuštěný. Terén pod hrází však byl silně zarostlý a dost podmáčený, takže jsme pokračovali rovnou dále.

Kojatín: Lesní lokalita – výkopy je dnes ve zcela uschlém smrkovém lese. Díky tomu zde vybujel plevel a křoviny tak, že nám chvíli trvalo, než jsme vlastní lokalitu našli. Oblast výkopů byla vykácena a srovnána buldozerem, takže ani není patrné kde bylo kopáno. Na místě jsme potkali rodinku mineralogů, našli malou, ale hezkou drůzičku ametystu. Vyměnili jsme si informace o různých lokalitách, a protože jsme zde rozhodně kopat nehodlali, pokračovali jsme dál.

Lom Ořechov: Ve starší literatuře jsem se dočetl, že ve starém lůmku u Ořechova lze najít uranovou mineralizaci, kde např. autunit a torbernit vytváří až 5 mm silné vrstvy. Měli jsme záměr večer lůmek projít s gaigerem a v noci zkusit UV lampy. Zjistili jsme však, že ze „starého lůmku“ je dnes veliký, čtyřetážový lom s intenzivní těžbou. Přítomní pracovníci se sice moc netvářili, ale nevyhodili nás, tak jsme lom komplet prošli. Geiger místy ukazoval až přes 500 mikroSv, ale nikde jsme viditelnou uranovou mineralizaci neobjevili.

  Lůmek Nová Ves u Třebíče

 

  Srovnané výkopy Kojatín

 

  Kojatín, drůzka ametystu

 

  Lom Ořechov



Čtvrtek 30.7.2020

Strážek: Od minulé návštěvy před tuším čtyřmi lety se situace na lokalitě moc nezměnila. Bylo vidět, že se tu občas hraboší, ale žádné významnější práce se od té doby neobjevily. Tomu odpovídaly i naše paběrky – pár nepříliš pěkných skorylů, nějaká ta záhněda (jedna s neobvyklou iridescencí na povrchu), živec, albit.

Mirošov u Bystřice nad Pernštejnem:Do lomu nás bez problémů pustili, ale nálezy byly minimální. Pár vzorků wolastonitu, drobné krystaly titanitu, jinak nic.

Věžná u Bystřice nad Pernštejnem:V samotném opuštěném lomu jsme pouze přespali, soustředili jsme se na výchoz živců s millaritem. Petra a Davida tento minerál sice neoslovil, ale já s Luďkem jsme si nahrabali :-). Bez kopání, pěkně v suti, díky nedávným dešťům, jsme našli poměrně dost pěkných vzorků.

 

  Výkopy Strážek, foto L. Kráčmar

 

 

  Světlá záhněda, Strážek 6×4 cm

 

 

  Záhněda s iridescencí, Strážek 5×3 cm

 

 

  Lom Mirošov u Bystřice nad Pernštejnem

 

 

  Wolastonit, lom Mirošov, 9×7 cm

 

 

  Výkopy Věžná u Bystřice nad Pernštejnem

 

 

  Millarit, Věžná, výřez 2 cm

 

 

  Millarit, Věžná, výřez 2,5 cm

 


Pátek 31.7.2020

Nedvědice: Průzkum jsme započali ve starém, strmém, stěnovém lůmku. Fluorit jsme našli jen jako drobné povlaky, podařilo se najít jen pár vzorků s nepříliš velkými krystaly fluor-skorylu. O kus dále jsme navštívili malý lůmek na modrý mramor. Obtížně se hledá, ale Luděk znal cestu. Modrého mramoru na řezání a leštění je zde stále dostatek, sběratel si jen vybírá pěkně zbarvené kusy.

Předklášteří u Tišnova, lom Dřínová: Vstup do lomu nám bez problémů povolili. Udělali jsme však chybu, že jsme šli na spodní etáž. Luděk zde našel jeden balvan, ze kterého vytloukl pár vzorků docela vzhledných krystalů kalcitu, jinak jsme však nenašli nic. Až později jsme se dozvěděli, že zdejší barytová mineralizace je naopak v úplně horní části lomu.

Přespali jsme v kempu Olšovec (https://www.olsovec.cz/) u Jedovnice. Tento kemp rozhodně nedoporučuji. Záchody byly sice uklizené, ale staré a výrazně smrděly. Sprcha za poplatek navíc, a hlavně, půlka kempu vyřvávala do tří v noci, druhá půlka vyřvávala od šesti ráno. Prostě děs …

 

  Nedvědice – starý lom

 

 

  Fluorskoryl, Nedvědice – starý lom, 5×5 cm

 

 

  Nedvědice – lůmek na modrý mramor

 

 

  Modrý mramor s granátem, Nedvědice, 10×6 cm

 

 

  Předklášteří u Tišnova – lom Dřínová

 

 

  Kalcit, lom Dřínová, 6×4 cm

 


Sobota 1.8.2020

Rudice u Blanska: Docela romantická scenérie bývalé pískovny, ale pro sběratele, který nemá zdejší rudické koule v oku, je šance nálezu minimální. V bílém písčito-jílovém materiálu je ohromné množství bílého rohovce a mezi tím, vzácně, bílé rudické koule. Já a Petr jsme našli pár malých kuliček, jen Luděk, který lokalitu zná našel jednu opravdu velkou (cca 13 cm) a několik asi sedmicentimetrových.

Lom Hraběšice – Krásné: Do lomu nás bez problémů pustili, ale žádný zázrak se nekonal. Lom byl dost vyklizený (před novým odstřelem). Našli jsme pár drobnějších vzorků epidotu a puklinu se zajímavými kalcity, jinak nic.

Další přespání bylo v Sobotíně, v hotelu Dolte (https://www.hoteldolte.cz/cs/). Zde naopak návštěvu doporučuji. Skvělá kuchyně, vstřícný personál (povolil nám stan u hotelu za 100 Kč). V hotelu a restauraci je množství vtipných cedulí. Výborný „základní tábor“ na výpravy po okolních mineralogických lokalitách.

 

  Pískovna Rudice u Blanska, foto D. Zahradníček

 

 

  Rudice u Blanska, Luďkův nález velké rudické koule

 

 

  Lom Hraběšice-Krásné

 

 

  Hraběšice-Krásné, epidoty

 

 

  Hraběšice-Krásné, detail plochy s epidotem

 

 

  Epidot, Hraběšice-Krásné, 6×5 cm

 

 

  Kalcit, Hraběšice-Krásné, 7×3 cm

 

 

  Epidotová žíla, Hraběšice-Krásné, 5×5 cm

 

 

  Sobotín – hotel Dolte

 

  Sobotín – hotel Dolte

 

  Sobotín – hotel Dolte

 

  Sobotín – hotel Dolte

 

  Sobotín – hotel Dolte

 


Neděle 2.8.2020

Vernířovice – Zadní Hutisko: Měli jsme štěstí. Ve zcela zarostlém lůmku byl vzadu mělký čerstvý výkop, ze kterého jsme si odnesli poměrně dost vzorků mastku prorostlého drobným aktinolitem.

Vernířovice – Střelecký důl:Zasypané výkopy z návštěvy před dvěma lety jsou již zase částečně vykopané. Po berylu však ani stopa. Dají se nasbírat vzorky s muskovitem a písmenkový pegmatit (živec) na řezání a leštění.

Sobotín – Pfarrerb: Lokalitu jsme navštívili jen pro zajímavost. Je chráněná a na frekventované turistické trase. Na lokalitě evidentně již roky nikdo nepracoval, epidot, ale dokonce ani albit se nám nepodařilo najít ani dokumentačně, přesto že zde nedávno byl silný déšť, který v cestě vyryl zářez.

 

  Lůmek Vernířovice – Zadní Hutisko

 

 

  Výkop Vernířovice – Zadní Hutisko

 

 

  Mastek s aktinolitem, Vernířovice – Zadní Hutisko, 10×4 cm

 

 

  Výkopy Vernířovice – Střelecký Důl

 

 

  Muskovit, Vernířovice – Střelecký důl, 6×4 cm

 

 

  Písmenkový pegmatit, Vernířovice – Střelecký důl, 14×7 cm

 

  Staré práce, Sobotín – Pfarrerb


Původně byla akce plánovaná až do středy, ale v pondělí ráno lilo jak z konve a předpověď na úterý i středu také věštila silné deště, tak jsme jeli předčasně domů.

Publikované fotografie – spolek Mallorn
 

Vyhledávání

Kontakt

Mallorn Chelčického 12
Praha 3
13000
+420723589170
(předseda spolku)

datová schránka: uyzidq5